2bike4alzheimer | editie 2018

initiatief is afgesloten Je kunt niet meer doneren

Op zaterdag 22 en zondag 23 september fietsten in en rond Huizen 32 teams mee met de 7de editie van 2bike4alzheimer. Er is maar liefst € 127.326,- bij elkaar gefietst voor onderzoek. De opbrengst gaat naar wetenschappelijk onderzoek naar 'depressie en het risico op dementie'. Het doel van dit onderzoek is betere preventie van dementie en tijdige behandeling van dementie en depressie.


Enthousiaste deelnemers

Alle deelnemers verzamelden zich zaterdagochtend op de Woensberg in Huizen voor een feestelijke start. Het enthousiasme en de motivatie bleken groot. Vrijwel alle deelnemers hebben namelijk iemand in hun directe omgeving met dementie voor wie zij fietsten. Ellen, team Heerenveen: "Mijn vader, Jeen (65 jaar), heeft bijna 8 jaar de diagnose Alzheimer. Daarom weet ik hoe vervelend deze ziekte is en dat er nog meer geld nodig is. Dit is dan ook de reden dat we vanuit Heerenveen meefietsen om geld in te zamelen. We fietsen met familie, vrienden en collega's uit Heerenveen."


Onderzoek 'depressie en het risico op dementie'

Dit jaar gaat de opbrengst van 2bike4alzheimer naar wetenschappelijk onderzoek naar 'depressie en het risico op dementie'. Een groot deel van de mensen met dementie heeft ook last van een depressie. En mensen met een depressie op latere leeftijd hebben een groter risico op dementie. Depressie en dementie lijken dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om het verband tussen depressie en het risico op dementie nader te bekijken, gebruiken de onderzoekers de gegevens van een grote IJslandse studie onder 4.500 ouderen die gemiddeld 9 jaar zijn gevolgd. Deze gegevens worden gebruikt om te kijken naar de gevolgen van een depressie. Hoe verhoogt dit het risico op dementie? Hebben ze een gezamenlijke oorzaak? Kan schade aan hersenvaten bijvoorbeeld eerst resulteren in depressie en later ook dementie veroorzaken. Of komt het vaker voor dat stresshormonen die vrijkomen bij een depressie, schadelijk zijn voor de hersenen en zo het risico op dementie vergroten. Met deze studie weten we meer over depressie en dementie. Wat is het verband? Hoe herkennen we mensen met een depressie en een extra risico op dementie? En wanneer is een depressie juist een eerste symptoom van een aanwezige dementie? Met het antwoord op deze vragen kunnen we hopelijk werken aan betere preventie van dementie en tijdige behandeling van dementie en depressie.


Vergeet mij niet

Ruim 24 uur lang reden de 32 teams van 4 tot 12 personen een tocht van 400 kilometer in en rond Huizen. De 24 uur staat voor het aantal uren per dag zorg die iemand met dementie nodig heeft. Door ‘s nachts te fietsen ervaren deelnemers wat mensen met dementie en hun dierbaren meemaken: het kwijtraken van een dag- en nachtritme. Per tandem of op een gewone fiets werden 5 etappes van 80 kilometer in estafettevorm afgelegd. De routes van de 5 etappes vormden samen een vergeet-mij-nietje, het symbool voor een toekomst zonder dementie. Alle teams startten en finishten bij de Woensberg in Huizen. De tocht was enorm afzien. Wind, regen, kou, duisternis, fietspech en slaapgebrek werden getrotseerd. Desondanks was iedereen enorm gemotiveerd.

 
Een video zegt meer dan 1000 woorden...
Beleef de eerdere edities! Bekijk hier de aftermovies van editie 2017 en editie 2018

 

Vragen? Bel of mail ons! 

Arno, Mira of Esther | Team Acties & Events

inactievoor@alzheimer-nederland.nl

033 303 2502

 

Donderdag 12 april startte de promotie en inschrijving voor 2bike4alzheimer. Hiervoor stapt interviewster Josselin Gordijn op de tandem voor een reeks ‘Tandem Talks’. Josselin gaat in gesprek met onder andere Rico Verhoeven, Erik Scherder en Raymi Sambo.

  

Rico Verhoeven
Rico Verhoeven trapt af met de eerste ‘Tandem Talk’, een promotiefilmpje waarin we met hem praten over dementie. Zijn vader overleed aan de ziekte van Alzheimer. Hij draagt 2bike4alzheimer daarom een warm hart toe. Bekijk de eerste Tandem Talk met Rico Verhoeven.Mirjam Geerlings
Dit jaar fietsen we voor onderzoek naar 'depressie en het risico op dementie'. Verschillende studies tonen aan dat ouderen met depressie een tweemaal hogere kans hebben om dementie te ontwikkelen. Er is echter heel weinig bekend over de onderliggende mechanismen in de hersenen die deze relatie tussen depressie bij ouderen en dementie kunnen verklaren”, zegt Dr. Mirjam Geerlings van het UMC Utrecht. In deze Tandem Talk vertelt Mirjam waarom dit onderzoek zo belangrijk is. Erik Scherder
Erik Scherder, de bekendste hersenprofessor van Nederland, weet alles over het brein! Weet jij hoe dit belangrijkste orgaan van je lichaam werkt? Bekijk deze Tandem Talk en ontdek wat bewegen voor je brein doet. 

 

Raymi Sambo
De moeder van acteur en regisseur Raymi Sambo heeft dementie. "Je maakt het mee met je moeder en je accepteert het. Maar ik merk dat ik nu ik vader ben dat ik hoop dat het mij niet overkomt. En dat ik nog heel lang er voor hem kan zijn." In deze Tandem Talk vertelt hij openhartig over zijn ervaringen. 

 

 

Team AutoBinck
Deze sportieve collega's doen al 5(!) jaar mee aan 2bike4alzheimer. Teambuilding én een belangrijke bijdrage ineen. Benieuwd naar de betrokkenheid van dit bedrijventeam? Interviewster Josselin Gordijn ging bij AutoBinck langs en sprak onze trouwe fans Anton en Pascha.

Bekijk alle donateurs
8
22:00 uur
04-11-2018
Aan: Vergeet mij niet ....
15
11:49 uur
24-10-2018
Aan: Wij zamelen geld in voor het goede doel
50
11:22 uur
15-10-2018
Aan: Collega’s van TANDEM gaan de sportieve uitdaging aan
20
19:42 uur
13-10-2018
Aan: de Siegers-bende
van totaal € 100.000 (127%)
22 Oct | 13:10

2bike4alzheimer 2018: de aftermovie...

Inmiddels ligt de 7e editie van 2bike4alzheimer alweer een maand achter ons. De opbrengst is opgelopen naar € 127.361. Een fantastisch resultaat. Alle deelnemers, donateurs en sponsors ontzettend bedankt daarvoor. Medio november start alweer de inschrijving voor de 8e editie in 2019. Hou daarvoor deze site goed in de gaten. En voor wie het vergeten was, het was behoorlijk afzien op 22 en 23 september. Dat maakte de prestaties van de deelnemers alleen maar heroïscher. Het leverde in ieder geval prachtige beelden op....kijk en geniet van deze aftermovie.
Lees meer