Recordbedrag van €192.372 bij elkaar gefietst voor dementieonderzoek tijdens 2bike4alzheimer

25 september 2019 14:16

Op zaterdag 21 en zondag 22 september 2019 fietsten 327 deelnemers mee met de achtste editie van 2bike4alzheimer. De sportievelingen legden tijdens de non-stop estafette-fietstocht met elkaar 400 kilometer af. De achtste editie van 2bike4alzheimer bracht een recordbedrag van €192.372 op dat wordt besteed aan onderzoek naar dementie.

De deelnemers verzamelden zich zaterdagochtend bij recreatiepark De Boshoek in het Gelderse Voorthuizen voor een feestelijke en zonnige start. Het enthousiasme en de motivatie bleken groot. Vrijwel alle deelnemers hebben namelijk iemand in hun directe omgeving met dementie voor wie zij fietsten. Ook waren er meerdere teams van collega’s uit zorgcentra, dagelijks zien zij welke impact de ziekte heeft op cliënten en hun naasten.
 

Bekende Nederlanders motiveren fietsers aan de start

Voordat de fietsers van start gingen, verzorgde presentator, acteur en choreograaf Juvat Westendorp de warming up. Het was SBS-presentator Mr. Frank Visser die vervolgens op het podium het woord kreeg: “Wat fantastisch hier te zijn. Dementie is een ziekte die ons allemaal kan treffen, ik heb het van dichtbij gezien bij mijn moeder. Het is heel belangrijk dat we gaan fietsen om dementie de wereld uit te helpen. Ook wil ik benadrukken: laten we ervoor zorgen dat mensen met dementie niet in de steek worden gelaten, wij hen niet vergeten en blijven bezoeken. Ook met dementie ben je nog 100% mens met gevoelens en behoefte aan liefde”. Na deze woorden gaf Mr. Frank Visser het startschot voor de tocht. Een grote groep fietsers vertrok, onder hen het team van zorgprofessionals van Herbergier, voorop de fiets namen zij een cliënt met dementie mee.

 

Het klokje rond fietsen

24 uur lang reden 36 teams van 2 tot 13 personen een tocht van 400 kilometer door een twintigtal gemeenten. Per tandem, op een stepfiets of op een gewone fiets werden 5 etappes van 80 kilometer in estafettevorm afgelegd. De routes van de 5 etappes vormden samen een vergeet-mij-nietje, het symbool voor een toekomst zonder dementie. Alle teams startten en finishten bij recreatiepark De Boshoek in Voorthuizen.
 

Voorkomen en genezen van dementie

Op zondagochtend werd het event afgesloten met de onthulling van het eindbedrag. Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland, kreeg de cheque met €192.372 overhandigd: “Dit is overweldigend! Nog niet eerder werd er zoveel geld bij elkaar gefietst tijdens 2bike4alzheimer. Bedankt fietsers, bedankt sponsoren! We gaan jullie geld inzetten voor onze gezamenlijke missie: een toekomst zonder dementie.” Alzheimer Nederland besteedt het geld aan dementieonderzoek, zoals een studie naar de afvoer van afvalstoffen uit de hersenen. Wanneer die afvoer niet goed verloopt, kunnen schadelijke stoffen zich ophopen. De onderzoekers gaan kijken wat de invloed is van het ‘afvoersysteem in de hersenen’ op de ziekte van Alzheimer.


Op naar de 9e editie: actie blijft nodig

Dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak. Nederland kent momenteel 280.000 mensen met dementie. Als we niets doen, verdubbelt dat boven de 500.000 mensen in 2040. Alzheimer Nederland organiseert jaarlijks het event 2bike4alzheimer om geld op te halen voor dementieonderzoek.  

 

Fotografie: Ruud van der Graaf