Een goed begin is het halve werk
Zorg dat je goed voorbereid aan de start staat. Denk niet alleen aan de tandem of fiets, maar ook aan veiligheid, een goede conditie, kennis van de route en de juiste spullen voor onderweg.
Tandem of fiets?
Tot en met 2015 werd 2bike4alzheimer alleen op tandems gereden. De gedachte hierachter is dat je dementie niet alleen krijgt en je daarom ook samen op de fiets zit. Tegenwoordig zijn alle soorten fietsen toegestaan. Doe je mee met een tandem? Oefen van tevoren het op- en afstappen en het samen op de tandem fietsen. Het is ook handig om de zadelhoogte van je eigen fiets met een rolmaatje te meten (meet de afstand van het midden van trapas tot bovenzijde zadel). Je kunt het zadel van de tandem dan gemakkelijk en snel op jouw hoogte afstellen.
Veiligheid
2bike4alzheimer is geen wedstrijd, veiligheid staat voorop. Daarom adviseren we je om onderweg altijd een fietshelm te dragen. Neem deze zelf mee! Een reflecterend veiligheidshesje met logo van 2bike4alzheimer ontvang je van ons. Hiermee vergroot je je zichtbaarheid en veiligheid in het verkeer. Het dragen van het hesje is niet verplicht, maar wordt net zoals de fietshelm wel geadviseerd. Voor de deelnemers van de 400 kilometer tocht is het dragen van het veiligheidshesjes verplicht van zonsondergang tot zonsopgang.
Verlichting
Doe me mee aan de 400 kilometer tocht? Dan zit je samen met je team afwisselend 24 uur in het zadel. Dit betekent dat je ook 's nachts en 's avonds onderweg bent. Goede verlichting is erg belangrijk. Zorg dat je tijdens de donkere uren zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Sommige delen van de route zijn pikkedonker, denk dus ook aan je eigen zicht. Een felle kop- en hoofdlamp met brede bundel zijn vereisten om de fietspaden en omgeving goed te verlichten. Neem ook voldoende reservebatterijen me.
Een goede conditie
Een goede gezondheid en conditie zijn belangrijk. Tijdens 2bike4alzheimer lever je niet alleen een behoorlijke lichamelijk inspanning, maar maak je ook een lange dag en nacht. Wij vragen geen medische verklaring of keuring van de deelnemers. Het is wel belangrijk om aan je conditie te werken en te oefenen met langere fietstochten. Je merkt dan ook welke gevolgen deze inspanning heeft op je lichaam. Ga bij twijfel over je gezondheid of je conditie naar een arts.
Kennis van de route
De route van 2bike4alzheimer is niet bewegwijzerd of uitgepijld. Je navigeert de etappes met een navigatieapparaat (GPS) of navigatie-app. Een apparaat of app regel je samen met je team, het GPX-bestand ontvang je van ons. Geen ervaring met het gebruik van een GPS? Start bijtijds met oefenen. Het gebruik is niet ingewikkeld, maar stel het niet uit tot het laatste moment. Bestudeer samen met je team de route. Verdeel de etappes over de teamleden. Zorg dat ieder teamlid kan omgaan met de GPS of de navigatie-app. Zoek uit hoe je het routebestand uploadt en pas de GPS-instellingen naar jullie wensen aan. Maak eventueel je eigen globale routebeschrijvingen op papier. En oefen overdag maar maak ook ’s avonds of ’s nachts een paar testrondjes.
Kleding voor onderweg
Fietsers dragen het beste niet al te dikke sportieve kleding in verschillende lagen over elkaar. Je kunt dan een laag uitdoen als je het warm hebt en een extra laag aandoen als je het koud hebt. Hou wel rekening met een flinke daling van de temperatuur ’s nachts: neem eventueel handschoenen en een muts mee. Zorg dat je in ieder geval één set extra kleding meeneemt. Ook is het handig waterproof kleding te dragen en waterdichte schoenen of schoenhoezen mee te nemen. En een deken, die je om je heen kunt slaan als je niet op de fiets zit, kan prettig zijn.
Eten en drinken voor onderweg
Per etappe ben je tussen de 3 en 5 uur bezig. Je kunt onderweg niet altijd even gemakkelijk eten en drinken kopen. Neem in ieder geval ruim voldoende water (of sportdrank, vruchtensap, ORS) mee en eventueel iets warms (soep, bouillon, koffie, thee) om te drinken. Neem ook iets mee wat je gemakkelijk onderweg kunt eten (fruit, krentenbollen, notenrepen). Eet en drink niet te veel zoetigheden. Op de start- en finishlocatie kun je voldoende (warm) eten en drinken kopen.
Handig voor onderweg
Programmer voor vertrek de telefoonnummers van je teamleden en de belangrijke nummers van 2bike4alzheimer in je telefoon. Zo hoef je nooit te zoeken!
Schrijf je in!
Wil je meedoen aan 2bike4alzheimer? Bepaal welke afstand je wilt fietsen en meld je aan. Doe je mee met een team? Stem dan eerst af wie teamcaptain wordt. Hij/zij is eerste contactpersoon en meldt zich aan. Vervolgens kunnen de overige teamleden zich bij het team aansluiten.