Veelgestelde vragen
In aanloop naar 2bike4alzheimer loop je natuurlijk wel eens tegen vragen of onduidelijkheden aan. Wij proberen je zoveel mogelijk te ondersteunen. De veelgestelde vragen hebben we op een rijtje gezet, misschien ben je daarmee al geholpen.
2bike4alzheimer bestaat uit vier afstanden. De dagtochten van 40 kilometer, 80 kilometer, 120 kilometer en 160 kilometer worden gereden op zaterdag 18 september 2021.
Alzheimer Nederland organiseert op zaterdag 18 september 2021 een dag vol fietsactiviteiten genaamd 2bike4alzheimer. Met 2bike4alzheimer zamelen we geld in voor dementieonderzoek - want helaas is genezing nog niet mogelijk. Ben jij een fietsliefhebber die een sportieve uitdaging op jouw niveau zoekt? Dan ben je bij 2bike4alzheimer aan het juiste adres!
2bike4alzheimer bestaat uit diverse dagtochten; er zijn routes van 40, 80, 120 en 160 kilometer. 2bike4alzheimer is het event om samen met je familie, vrienden, of collega’s aan mee te doen.
Op deze website kan je je in een paar stappen aanmelden voor 2bike4alzheimer. Doe je met een team mee? Spreek binnen jouw team af wie de teamcaptain is. Hij/zij meldt jullie team aan en zet jullie teampagina op. Vul deze zo goed mogelijk in want hoe duidelijker de motivatie en jullie plannen... hoe groter de kans dat mensen enthousiast worden om te doneren! Elk teamlid krijgt ook een eigen pagina voor de persoonlijke touch. Deze maak je zelf aan door je aan te sluiten bij het team. Jullie fans kunnen doneren aan het team in z'n geheel of rechtstreeks aan een teamlid.
In verband met de geldende Coronaregels is het maximale aantal deelnemers beperkt tot 750. Wil je meedoen? Wacht dan niet en geef je op zolang er nog plek is.
2bike4alzheimer wordt georganiseerd door Alzheimer Nederland. Met 2bike4alzheimer vragen wij aandacht voor dementie en zamelen we geld in voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte.
In 2021 vindt 2bike4alzheimer plaats op zaterdag 18 september.
2bike4alzheimer is hét evenement van Alzheimer Nederland. Alzheimer Nederland zet zich sinds 1984 in voor mensen met dementie en hun dierbaren. Onze droom is een toekomst zonder dementie. We geven voorlichting over de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, bieden ondersteuning en komen op voor betere zorg voor mensen met dementie. We werken nauw samen met regionale en landelijke zorginstellingen en zamelen geld in voor onder andere wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Lees meer over het werk van Alzheimer Nederland.
Om dementie te kunnen genezen en voorkomen, is meer wetenschappelijk onderzoek nodig. Een toekomst zonder dementie komt al steeds dichterbij. Wist je dat:
- 500 onderzoekers zich in Nederland bezighouden met onderzoek naar dementie
- 20 potentiële medicijnen in de laatste fase van het onderzoek zitten
- we binnen 5 jaar grote doorbraken verwachten in de preventie en behandeling van dementie
Juist nu is het belangrijk om te investeren in meer onderzoek. En daar hebben we een heleboel hulp bij nodig. Doe mee aan 2bike4alzheimer, want jouw bijdrage helpt!
Op zaterdag 18 september 2021 is het zover! De negende editie van 2bike4alzheimer. Die dag staat in het teken van de sportieve prestaties van onze deelnemers, het gezamelijke doel waar we voor fietsen én natuurlijk een heleboel gezelligheid. Bekijk hier het volledige programma!
Nee, 2bike4alzheimer is geen wedstrijd. Je krijgt voldoende de tijd om de route te fietsen. Bekijk het programma voor de start- en finishtijden.
2bike4alzheimer kan verreden worden op tandems of op fietsen. Bijna iedereen heeft wel een fiets, maar een tandem staat meestal niet bij iedereen in de schuur. Voor 2bike4alzheimer komen twee types tandems in aanmerking: standaard of sportief. Twijfel je welk type geschikt is voor jouw team, kies dan voor de ‘Veluwe’-tandem. Deze tandem is redelijk goed verkrijgbaar. Je kunt zelf een tandem huren, lenen of kopen in je eigen omgeving. De plaatselijke fietshandelaar wil je misschien wel sponsoren door een tandem aan je team uit te lenen.
De ‘Veluwe’-tandem
Dit is een standaard model tandem met 3 tot 7 naafversnellingen en met trommelremmen of velgremmen: een stadsfiets, maar dan voor 2 personen. Meestal met gesloten kettingkast en een bagagedrager, vaak zonder bidonhouder. Afhankelijk van het type heeft de tandem een standaardmaat wielen (28 inch) en band of een kleinere maat wielen (26 inch) en bredere banden. De tandem is meestal voorzien van standaardverlichting (niet toereikend op erg donkere delen van de route: dus neem zelf altijd extra verlichting mee!). De sturen en zadels zijn meestal goed in hoogte verstelbaar. Het achterste stuur is meestal onafhankelijk van de hoogte van het zadel van de voorste fietser, en daarmee is de tandem geschikt voor bijna iedere fietser. De zit is ontspannend, maar vrij rechtop. Schakelen doe je met één handel en dit vereist enige afstemming tussen de fietsers (aankondiging, licht doortrappen zonder druk). Het is wel gemakkelijker dan schakelen met een derailleur, voor degenen die dat niet gewend zijn. Bekende merken zijn Sparta en Gazelle.
Sportieve tandems
Deze tandems zijn vergelijkbaar met sportieve, lichte fiets voor grote afstanden (randonneur/trekkingfiets). Ze zijn lichter dan de ‘Veluwe’-tandem, maar ook kwetsbaarder. Vaak zijn ze uitgerust met een open ketting en derailleur met 21 tot 27 versnellingen, en met velg- of schijfremmen. Schakelen gebeurt met twee handels (voor- en achter-derailleur) en vereist goede afstemming tussen de fietsers (aankondigen, licht doortrappen zonder druk zetten) om schade aan ketting en derailleur te voorkomen. Veelal hebben deze tandems ook een bagagedrager en standaardverlichting (niet toereikend op erg donkere delen van de route: dus neem zelf altijd extra verlichting mee) en (nokjes voor) bidonhouders. De tandem heeft een meer sportieve zithouding: (soms sterk) voorovergebogen, over een laag recht stuur of vlinderstuur. Het zadel is meestal matig hard tot hard. Het voorste stuur is niet verstelbaar in hoogte (bij vlinderstuur wel verstelbaar om bevestigingspunt). De verstelling van de hoogte van het achterste stuur is meestal afhankelijk van de hoogte van het zadel van de voorste fietser: het achterste stuur is meestal vastgemaakt aan de zadelpen van de voorste fietser. Door de framemaat is de voorste zitplaats meestal wat hoger dan de achterste zitplaats door framemaat. Deze tandems zijn geschikt voor de meer sportieve fietsers, die een hogere snelheid halen. Ze zijn niet altijd geschikt voor vrij lange of kleinere fietsers door de beperkte verstelbaarheid.
Let bij het huren van een tandem op de volgende punten:
• Heeft de tandem een bagagedrager, snelbinders, bidonhouder, jasbeschermer, spatborden, een fietsbel?
• Zijn de banden goed (voldoende profiel, geen scheurtjes, antilekbanden) en goed opgepompt; werken alle versnellingen soepel, is de ketting schoon en geolied, zijn de remmen in goede staat (remblokjes niet versleten) en werken ze goed? Is er een (banden)reparatiesetje en een reserve binnenband?
• Is de maat goed en zijn sturen en zadels goed verstelbaar? Belangrijke tip: probeer de tandem uit tijdens een proefrit!
Ja, je mag aan 2bike4alzheimer meedoen op een elektrische fiets. Zorg dat de batterij van je fiets opgeladen is. Op het terrein en onderweg zijn geen oplaadpunten.
Het huren van een tandem of een fiets via Alzheimer Nederland is niet mogelijk. Je kunt zelf een tandem/fiets huren, lenen of kopen in je eigen omgeving. De plaatselijke fietshandelaar sponsort je vast als je aangeeft dat je in actie komt voor het goede doel!
De routes van 2bike4alzheimer zijn voor elk wat wils. Bekijk de speciale route.
De dagtochten fiets je alleen, met z'n tweeën of met meerdere mensen.
De routes gaan over fietspaden, gemarkeerde fietsstroken of rustige, landelijke wegen. Je kunt met maximaal 2 mensen naast elkaar fietsen. Grotere groepen die samenrijden verzoeken wij zich te gedragen als alle andere weggebruikers en de verkeersregels, overige weggebruikers, natuur en milieu te respecteren.
Alzheimer Nederland werkt aan een toekomst zonder dementie en aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun dierbaren. Hiervoor geven we voorlichting over dementie, bieden we ondersteuning en komen we op voor betere zorg voor mensen met dementie. En we maken wetenschappelijk onderzoek mogelijk, door financiële ondersteuning. Lees hier meer over het werk van Alzheimer Nederland.
Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor.
Heb jij een andere vraag? Mail dan naar 2bike4alzheimer@alzheimer-nederland.nl. Of bel naar 033 303 2502 en vraag naar Arno of Mira van team Acties & Events.