2bike4alzheimer kan verreden worden op tandems of op fietsen. Per team heb je één tandem of twee fietsen nodig. Bijna iedereen heeft wel een fiets, maar een tandem staat meestal niet bij iedereen in de schuur. Voor 2bike4alzheimer komen twee types tandems in aanmerking: standaard of sportief. Twijfel je welk type geschikt is voor jouw team, kies dan voor de ‘Veluwe’-tandem. Deze tandem is redelijk goed verkrijgbaar. Je kunt zelf een tandem huren, lenen of kopen in je eigen omgeving. De plaatselijke fietshandelaar wil je misschien wel sponsoren door een tandem aan je team uit te lenen.
De ‘Veluwe’-tandem
Dit is een standaard model tandem met 3 tot 7 naafversnellingen en met trommelremmen of velgremmen: een stadsfiets, maar dan voor 2 personen. Meestal met gesloten kettingkast en een bagagedrager, vaak zonder bidonhouder. Afhankelijk van het type heeft de tandem een standaardmaat wielen (28 inch) en band of een kleinere maat wielen (26 inch) en bredere banden. De tandem is meestal voorzien van standaardverlichting (niet toereikend op erg donkere delen van de route: dus neem zelf altijd extra verlichting mee!). De sturen en zadels zijn meestal goed in hoogte verstelbaar. Het achterste stuur is meestal onafhankelijk van de hoogte van het zadel van de voorste fietser, en daarmee is de tandem geschikt voor bijna iedere fietser. De zit is ontspannend, maar vrij rechtop. Schakelen doe je met één handel en dit vereist enige afstemming tussen de fietsers (aankondiging, licht doortrappen zonder druk). Het is wel gemakkelijker dan schakelen met een derailleur, voor degenen die dat niet gewend zijn. Bekende merken zijn Sparta en Gazelle.
Sportieve tandems
Deze tandems zijn vergelijkbaar met sportieve, lichte fiets voor grote afstanden (randonneur/trekkingfiets). Ze zijn lichter dan de ‘Veluwe’-tandem, maar ook kwetsbaarder. Vaak zijn ze uitgerust met een open ketting en derailleur met 21 tot 27 versnellingen, en met velg- of schijfremmen. Schakelen gebeurt met twee handels (voor- en achter-derailleur) en vereist goede afstemming tussen de fietsers (aankondigen, licht doortrappen zonder druk zetten) om schade aan ketting en derailleur te voorkomen. Veelal hebben deze tandems ook een bagagedrager en standaardverlichting (niet toereikend op erg donkere delen van de route: dus neem zelf altijd extra verlichting mee) en (nokjes voor) bidonhouders. De tandem heeft een meer sportieve zithouding: (soms sterk) voorovergebogen, over een laag recht stuur of vlinderstuur. Het zadel is meestal matig hard tot hard. Het voorste stuur is niet verstelbaar in hoogte (bij vlinderstuur wel verstelbaar om bevestigingspunt). De verstelling van de hoogte van het achterste stuur is meestal afhankelijk van de hoogte van het zadel van de voorste fietser: het achterste stuur is meestal vastgemaakt aan de zadelpen van de voorste fietser. Door de framemaat is de voorste zitplaats meestal wat hoger dan de achterste zitplaats door framemaat. Deze tandems zijn geschikt voor de meer sportieve fietsers, die een hogere snelheid halen. Ze zijn niet altijd geschikt voor vrij lange of kleinere fietsers door de beperkte verstelbaarheid.